BALİNALAR

Balinalar suda yaşayan memeli (yavrularını doğuran ve emziren) hayvanlardır. Balıkların soğuk kanlı (içinde bulunduğu suyun sıcaklığına göre vücut ısısı değişen) canlılar olmasına karşın balinalar sıcak kanlı canlılardır. Yani vücut ısıları suyun sıcaklığına göre değişmez. Balıkların solungaçlarıyla solunum yapmalarına karşın balinalar akciğer solunumu yaparlar.

Peki, balinalar suyun altında yaşadıklarına göre nasıl nefes alırlar?

Balinaların akciğerleri çok fazla miktarda hava depolayabilir. Böylece kan yoluyla hücrelerine daha fazla miktarda oksijen taşıyabilirler. Uzun dalışlar sırasında daha az oksijen harcamak için kan dolaşımları ve kalp atışları yavaşlar.

Sperm balinası olarak bilinen bir balina türü su altı mikrofonlarıyla 2800 metre derine kadar bir saat boyunca izlenmiştir. Bu bilgiler, balinanın 2800 metre derine daldığını ve su altında bir saat kalabildiğini göstermektedir.

Balinaların pek çok türü vardır. Mavi balina, gri balina, kambur balina, orka ve sperm balinası bunların arasında en fazla tanınanlarıdır.

Mavi balinalar yeryüzündeki en büyük canlılardır. Boyları 30 metreyi, ağırlıkları 120 tonu bulur. Bir mavi balina, 32 fil ağırlığındadır.

Balinaların radar sistemi

Balinalar su altında insan kulağının duyamayacağı sesler üretirler. İnsanlar bu sesleri ancak özel bir takım araçlar yardımıyla duyabilirler. Balinaların ürettiği sesler, su altında yaklaşık 1500 kilometre uzağa kadar gidebilir. Çünkü ses suyun içinde havaya göre daha hızlı yayılır.

Balinalar suyun altında yiyecek ve yollarını bulmak için bir tür radar sisteminden yararlanır.

Balinaların gönderdiği sesler, su içindeki çeşitli yapılara (balıklara, kayalara, gemilere) çarpıp geri dönerek onlara bilgiler verir. Bu bilgiler arasında o nesnenin büyüklüğü, yoğunluğu ve şekli sayılabilir.

Balinalar, eş bulmak ve birbirleriyle haberleşmek amacıyla da ses çıkarırlar.

BALİNALAR NASIL UYUR

Balinalar tam olarak uyumazlar. Bizim gibi derin uykuya dalamazlar. Çünkü soluk alabilmek için düşünmeleri gerekir. İnsanlar ve diğer birçok memeli, otomatik olarak (istemsiz) soluk alırken, balinalar otomatik olarak soluk almazlar. Bu yüzden eğer suyun içinde uyurlarsa boğulabilirler. Balinalar uyumak yerine kısa kısa kestirirler. Su yüzeyine yakın bir yerde beyinlerinin yarısı ile uyurlar. Beyinlerinin diğer yarısı soluk almak amacıyla uyanıktır. Bir süre sonra uyanık olan taraf uyur. Beynin diğer bölgesi soluk almak için nöbet tutar.

KUTUPLARDA BALİNALAR NASIL BESLENİR?

Kuzey kutbunun soğuk suları besin yönünden çok zengindir. Ve balinalar sıcak sulardan buraya özellikle göç ederler. Kutupta bulundukları sırada, özellikle “krill” denilen karidese benzer küçük balıkları yiyerek besin depolarlar.

Balinalar bir krill ya da balık sürüsü bulduklarında ortaklaşa hareket ederler. Balıklar yüzeyden derine kaçmaya başladıklarında, balinalar topluca daha derine dalarlar. Hemen sonra, balık sürüsünün altından, bir çember kafes oluşturacak şekilde hava kabarcıkları bırakmaya başlarlar. Böylece balık sürüsünün etrafında dağılıp kaçmalarını önleyen hava kabarcıklarından dairesel bir duvar oluşur. Çemberin tam ortasından yüzeye çıkmaya başlayan balinaların artık ağızlarını açmaları yeterlidir. Balinalar bu zekice planları ve ortaklaşa davranışları sayesinde balıkları kolayca avlarlar.

Tabii ki, bu ziyafetten kuşlar da faydalanır.

Balinaların bu akıllı davranışlarının bir tek açıklaması vardır; o da, bu canlıların onları yaratan Yüce Allah'ın ilhamıyla hareket ettikleridir.

...O'nun, alnından yakalayıp-denetlemediği hiçbir canlı yoktur. Muhakkak benim Rabbim, dosdoğru bir yol üzerinedir. (Hud Suresi, 56)